Over Ons

Stichting Peperpot Natuur Bos is in 2009 opgericht en beheert de natuurlijke rijkdom die is ontstaan na beëindiging van de oude koffie- en cacaoplantage Peperpot in Commewijne. Het gebied van ca. 820 hectare herbergt een uniek ecosysteem met een grote verscheidenheid aan dieren en planten, op slechts 5 kilometer afstand van Paramaribo.

Plantage Peperpot bevindt zich in het district Commewijne en ligt aan de rechteroever van de Surinamerivier. De plantage is aangelegd door de Engelsen en is een van de oudste plantages uit de Surinaamse geschiedenis. De plantage bestond al voordat de Zeeuwen in 1667 Suriname op de Engelsen veroverden.

De naam Peperpot is waarschijnlijk afgeleid van de soep die men na het werk op de plantage at. Men ging dan rond een kappa zitten en maakte een soep klaar. Deze soep heette peprewatra. Peper (pepre) was een hoofdbestanddeel van de soep. Vandaar de naam Peperpot.

In de bloeiperiode werkten er gemiddeld zo’n 126 slaven op een plantage. Iets meer dan de helft werkte als veldslaaf. Een veldslaaf bewerkte gemiddeld 1 hectare koffiebomen en produceerde ongeveer 300 kg koffie per jaar. 

 

Het leven op de plantages was erg zwaar. De slaven werkten zes dagen per week en in de oogsttijd vaak ook ‘s nachts. De vrouwen werkten in bedompte koffieloodsen.  Het zwaarste werk was het graven en jaarlijks uitbaggeren van waterwegen. Dit werk werd alleen door volwassen mannelijke slaven gedaan. 

Doordat het werk zo zwaar was en de slaven werden gezien als een productiefactor waarop alleen het zakenrecht van toepassing was, was het sterftecijfer veel hoger dan het geboortecijfer. Omdat de slaveneigenaar wel een economisch belang had om de slaven in werkbare conditie te houden, werd er toch aandacht besteed aan voeding en gezondheid. 

Ten tijde van de emancipatie (1863) was Peperpot geen productieplantage meer. Er werkten op de kweekgrond nog 51 slaven. In 1863 kregen deze slaven hun vrijheid. De plantage-eigenaren ontvingen een uitkering van de Nederlandse koloniale overheid voor de vrijverklaarde slaven. Hierna namen contractarbeiders hun plaats in. 

De eerste contractarbeiders waren de Chinezen. Toen kwamen de Hindoestanen en daarna de Javanen. Ook kwamen er creolen uit het binnenland om te werken als contractarbeider.  

Plantage Peperpot is in 1994 gesloten. Op het laatst werd er citrus geproduceerd, met voornamelijk Javaanse arbeiders.

Het secundair bos dat werd gevormd na de sluiting van de plantages is langzaam geëvolueerd in primair bos. Dit primair bos maken het Peperpot Natuur Park en het Peperpot Natuur Bos PNB uniek in een urbaniserende omgeving en heeft het Park en het Bos gemaakt tot een uniek eiland van biodiversiteit.